1888
Det første mejeri grundlægges af 47 andelshavere med et lån på 2.000 kr. og indskud på 2 kr. pr. ko, i alt 135 køer. I begyndelsen er hovedprodukterne smør og mælk. Den første formand er J.K. Jensen, som i øvrigt er skolelærer.
1912
Der investeres 20.000 kr. i at bygge et nyt mejeri på Silkeborgvej 40. Der kommer flere leverandører til, og der indvejes årligt over 2 mio. kg. mælk. Smør og mælk er stadig de vigtigste produkter, men nu startes også osteproduktion op i det små.
1950
Der bygges igen et nyt mejeri – denne gang på grunden i Them by, hvor mejeriet ligger den dag i dag. Investeringen på 750.000 kr. inkluderer en bedre vandforsyning, som muliggør en større osteproduktion. Mælk og fløde til eksport er dog sammen med smør fortsat hovedprodukterne.
1969
Funder Mejeris 80 andelshavere med i alt 2 mio. kg. mælk optages i Them Andelsmejeri. Kort efter optages også andelshaverne fra Katrinedal med 2,5 mio. kg. mælk. Det bliver startskuddet til et større vokseværk – og indledningen på en ny æra for mejeriet.
1970’erne
Der optages flere og flere andelshavere fra andre fusionerede mejerier i fx Ry, Låsby, Nørre Snede, Alderslyst, Silkeborg og Gludsted-Ejstrupholm. Ost bliver hovedproduktet, og der investeres bl.a. i et nyt tunnelpresseanlæg og egne tankvogne. I 1979 ophører produktionen af konsummælk.
1984
Her begynder man indkøringen af et fuldautomatiseret ostepresseanlæg, som på dette tidspunkt er det mest avancerede i landet. Året efter ophører smørproduktion i større skala. Der produceres dog stadig en mindre mængde smør til lokalt salg – og det gør der den dag i dag.
1988
Them Andelsmejeri indvejer 20 mio. kg. mælk, hvilket er en tredobling over 25 år. Produktionen er koncentreret på en række Danbo-oste med kendte mærker som Fætter Kras i spidsen. Det nyetablerede grossistselskab Them Ost – Werner Ost sørger for landsdækkende forsyning.
2011
Krystalosten lanceres, og det bliver startskuddet til en række specialoste som supplement til vores gule oste.
2017
Thems økologiske oste certificeres af Dyrenes Beskyttelse. Dairy 1888 stiftes som et eksportselskab, der skal sælge mælkepulver og ost til Asien, primært Kina. Mælkepulveret lanceres under de to varemærker Them 1888 og Sommerbjerg (sidstnævnte er navnet på en af de økologiske gårde).
2018
Torben Aarris overtager posten som adm. direktør og starter en ny æra for Them Andelsmejeri.
Thems Danbo-oste tildeles BGM-mærkning (Beskyttet Geografisk Betegnelse) af EU, og som de første i verden får Them Andelsmejeri og Dairy 1888 certifikat til at sælge økologiske oste til Kina.
2019
Antallet af andelshavere går fra 26 til 14. Det sker som starten på en ny forretningsplan, der skal sikre, at ejerkredsen står fælles og stærkt forankret omkring den nye strategi og de nye udviklingsplaner. Ændringen gør mejeriet mere fleksibelt og markedsorienteret. En gensidig god aftale sikrer et roligt og gradvist farvel til de af mejeriets leverandører, der ikke fortsætter som andelshavere.
Mejeriet investerer også i et såkaldt RO-anlæg, der laver omvendt osmose. Anlægget filtrerer vandet fra vallen og koncentrerer værdistofferne, så vallen fylder langt mindre end før. Det betyder helt konkret, at antallet af daglige ture med lastvogne mellem Them og Videbæk, hvor en proteinfabrik genanvender vallen, kan sænkes fra fem til én. Til gavn for både klimaet og beboerne i området.
2020
Them Andelsmejeri relancerer hele ostesortimentet i nyt design og med nye navne med det formål, at endnu flere danskere skal lære de gode oste at kende. Dairy 1888 påbegynder eksport af økologisk modermælkserstatning til Kina, og inden for to år følger et større sortiment af relaterede produkter.